Titel presentatie
Voedselveiligheid en oppervlaktetechnologie: Hygiënisch ontwerpen in relatie tot voedselveiligheid en kwaliteit

Toelichting presentatie
De producten van FrieslandCampina die uit melk gehaald worden zijn zeer divers, variërend van zuivelproducten zoals melk, kaas en boter, tot babyvoeding en (inhalatie)medicijnen. Van zelfsprekend gaan onze consumenten ervanuit dat ze deze producten veilig kunnen gebruiken. Zodra de melk van het land komt, ondergaat dit product erg veel processtappen. Bijvoorbeeld transport, ontromen, indampen, drogen en verpakken. Daarmee komt ons product in directe aanraking met allerlei materialen. Leidingwerk, kleppen, tanken etc. Hoe zorgen we ervoor dat de melk op een veilige manier het proces doorloopt. Oppervlaktebehandeling, ontwerp en reiniging zijn daarin zeer belangrijke stappen. Om de ontwerpen daarbij te helpen is de EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group) in het leven geroepen om beleid op het ontwerp te ontwikkelen, richtlijnen vast te stellen en deze vast te leggen in standaarden. Dit aangevuld met best practice-voorbeelden. Hoe werkt dit ontwerpen in de procesindustrie en wat kan de oppervlaktebehandeling daarin bijdragen.

Taal
Nederlands

Spreker
ing. Fokke Snoek
Senior project manager - Royal FrieslandCampina

Fokke Snoek is sinds 2015 werkzaam als senior project manager bij FrieslandCampina. Hiervoor heeft hij bij diverse bedrijven gewerkt als project manager, te weten bij: Cargill Cocoa & Chocolate, Teva Pharmachemie,  Centocor en Marvelo Food Company. Verder heeft hij ervaring opgebouwd als hoofd engineering en maintenance bij Perfetti van Melle, en heeft hij gewerkt als installatiebeheerder dompelverzinklijk en technisch assistent bij de Hoogovens in IJmuiden.

Quote/statement
Oppervlaktebehandeling, ontwerp en reiniging zijn zeer belangrijke stappen om tot een voedselveilig proces en product te komen. EHEDG kan hierin veel toevoegen met beleid op het ontwerp, richtlijnen en standaarden. Hoe werkt dit ontwerpen in de procesindustrie en wat kan de oppervlaktebehandeling daarin bijdragen.