Organisatie: Vereniging ION
De oppervlaktebehandelende industrie is een belangrijke schakel in de keten van de maakindustrie. Naast het over het algemeen gunstige ondernemersklimaat in Nederland, heeft de industrie momenteel te maken met de klimaat- en milieuproblematiek. Het doel is om uiteindelijk te komen tot een circulaire maakindustrie. Deze ambitie is uitdagend, maar biedt ook kansen voor het bedrijfsleven, waaronder de oppervlaktebehandelende industrie. Daarom is het belangrijk dat de belangen behartigd worden en kennis en kunde volop ter beschikking wordt gesteld voor de bedrijven in de branche. 

Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland, kortweg ION, is de brancheorganisatie voor de oppervlaktebehandelende industrie in Nederland. Zij behartigt de belangen van de bedrijven in de branche door de verbinding te zoeken met de (lid)bedrijven, maar ook met overheden en stakeholders in de keten. Aandachtsgebieden daarbij zijn: wet- en regelgeving, innovatie, duurzaamheid en ondernemen/werkgeverschap. 

Om verdere professionalisering van de medewerkers in de branche te stimuleren ontwikkelt en verzorgt ION scholing. Daarnaast biedt ION regelmatig bijeenkomsten aan, waar naast het netwerken, thema’s onder de aandacht worden gebracht die van belang zijn voor de branche. 

Structuur: 
ION kent drie sectoren: Elektrochemische en Metallieke deklagen, Organische deklagen en Toeleveranciers. Deze drie sectoren hebben een groot aantal overlappingen, maar er zijn er ook sectorspecifieke issues, die tegelijkertijd aandacht vragen.

ION participeert eveneens in Vereniging Qual.ION en Stichting Innovat.ION. Vereniging Qual.ION is de licentiebeheerder van de drie kwaliteitslabels in Nederland, te weten: Qualanod, Qualicoat en Qualisteelcoat. Stichting Innovat.ION wil vanuit haar doelstellingen onder andere innovatie en onderwijs onder de aandacht brengen. 

ION is toekomstgericht en ziet het belang van continuering en ontwikkeling van de lidbedrijven. Young Surface is binnen ION het netwerk voor jonge (toekomstige) ondernemers, en behartigt de belangen van deze groep ondernemers. Young Surface organiseert met enige regelmaat activiteiten en biedt de mogelijkheid om contacten te leggen en onderhouden met andere jonge ondernemers.  

De leden van ION vormen het fundament van de vereniging. Naast het bestuur, gekozen door de leden, heeft ION op dit moment vijf medewerkers in dienst die uitvoering geven aan het beleid. 

Functie: Directeur

 • Jij, als directeur, stuurt de medewerkers van het verenigingsbureau aan op basis van gelijkwaardigheid.
 • Je bent verantwoordelijk voor organisatie-, personeel- en financieel beleid en bent daarin transparant. 
 • Je vertaalt het meerjarig strategisch beleidsplan naar haalbare doelstellingen in de vorm van een jaarplan en begroting, en bent daar verantwoordelijk voor.
 • Je maakt beleidsvoorstellen en adviseert het bestuur. 
 • Je behartigt de belangen van de oppervlaktebehandelende industrie in de contacten met overheden en stakeholders.
 • Je rapporteert aan het bestuur en maakt daarmee resultaten inzichtelijk. Er is een open communicatie binnen het bestuur, en tussen het bestuur en de directeur, met ruimte voor debat. Het bestuur is betrokken en denkt zo nodig inhoudelijk mee, maar richt zich in eerste instantie op hoofdlijnen. De gekozen koers van de vereniging wordt gezamenlijk uitgedragen.  

Profiel:
Wij zijn op zoek naar een energieke, mensgerichte verbinder. Iemand die tussen, naast en waar nodig boven de partijen kan staan. Iemand die mensen motiveert en enthousiasmeert door integraal te kijken en te werken. Je zorgt voor eigenaarschap door zelf rolvast te zijn en daarmee anderen helpt. Je bent een generalist met politieke en strategische competenties, participeert en adviseert in werkgroepen/commissies en weet vandaaruit bruggen te slaan met stakeholders, beleidmakers en overheden. Je bent ondernemend en begrijpt de ondernemer in zijn bedrijfsvoering. Je luistert actief en hebt goed ontwikkelde communicatieve vaardigheden. Je bent het gezicht van de vereniging.

Wat neem je mee:

 • Minimaal HBO werk- en denkniveau
 • Leidinggevende ervaring
 • Kennis en ervaring met het werken in verenigingsverband
 • Ervaring in of met de maakindustrie
 • Kennis ten aanzien van duurzaam ondernemen
 • Affiniteit met techniek
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, zowel mondeling als schriftelijk

Wat bieden wij:

 • Samenwerken in een team van 5 enthousiaste medewerkers, in een afwisselende en dynamische werkomgeving
 • Een jaarcontract met zicht op een vaste aanstelling
 • Een fulltime dienstverband
 • Een marktconform salaris
 • Laptop en telefoon- en reiskostenvergoeding en/of auto van de zaak is bespreekbaar  

Procedure en selectie:
Je kunt jouw sollicitatie, voorzien van motivatiebrief en cv, vóór 20 februari 2023 richten aan Marijke de Vries (bestuursvoorzitter) via voorzitter@vereniging-ion.nl of meer informatie opvragen via haar mobiele nummer 06 - 53 69 29 75. 
De sollicitatiecommissie bestaat uit bestuursleden die verantwoordelijk zijn voor de selectie. Het sollicitatiegesprek zal plaatsvinden bij Vereniging ION in Nieuwegein, met afgevaardigden uit de sollicitatiecommissie. 
Als onderdeel van de sollicitatieprocedure zal er een vervolgronde plaatsvinden waarbij kennis wordt gemaakt met de mensen waarmee samengewerkt wordt. Data voor deze gesprekken worden zo snel mogelijk bekend gemaakt.